Rioolvliegjes oorzaak: Waar komen rioolvliegjes vandaan?

16 april 2023 / Nieuws
Waar komen riool vliegjes vandaag overzicht foto


Rioolvliegjes worden ook wel latrinevliegjes genoemd. Heeft u zelf ooit wel eens last gehad van deze muggen? Dan weet u dat u er snel vanaf moet. Rioolvliegjes planten zich super snel voort en komen met duizenden tegelijk. Ze verspreiden overal bacteriën en schimmels die ze meenemen vanuit het riool. Dit is natuurlijk erg slecht voor uw gezondheid.

Wat zijn rioolvliegjes?

In Nederland en België komen ongeveer veertig soorten rioolvliegjes voor. Deze muggen zijn enkele millimeters groot en zijn meestal donkergrijs of lichtgrijs van kleur. Ze hebben haren op hun benen, vleugels en op de voelsprieten op hun kop. 

Deze muggen kunnen slecht vliegen. Daarom blijven ze overdag redelijk stil zitten met hun vleugels over elkaar als een soort dak. In de avond en in de nacht zijn de rioolvliegjes het meest actief. Ze kruipen meestal of ze maken kleine, springerige vluchten. Vliegen ze wel, dan hebben ze wat weg van een hele kleine motvlinder. 

Latrinevliegjes leven van vocht en rottend afval. Ze kunnen op veel manieren bacteriën verspreiden, met name als ze op uw voedsel gaan zitten. De rioolvliegjes richten geen schade aan. Maar 1 rioolvlieg kan tot wel 200 eitjes per dag leggen en deze komen al na 2 dagen uit. U kunt zich vast wel voorstellen dat deze beestjes voor enorm veel overlast kunnen zorgen. 

Hoe komen rioolvliegjes in huis? Rioolvliegjes laten bestrijden

Rioolvliegjes leven voornamelijk in het riool, ze houden van stilstaand water en een vochtige leefomgeving. Ze komen regelmatig voor in de rioleringen en afvoeren van onze woningen. Met name als deze defect zijn of niet regelmatig gereinigd worden. Vaak komt men er pas achter dat er overlast is als het al te laat is. 

Blog afbeelding waar komen rioolvliegjes vandaan 2

Last van rioolvliegjes in huis? Neem contact met ons op 

Om te voorkomen dat u ziek wordt is het van belang om de rioolvliegjes aan te pakken. Het is lastig om dit zelf te doen. Ze zullen zich namelijk opnieuw gaan voortplanten. De kans is groot dat uw woning binnen de kortste keren weer vol zit met deze beestjes.

Met een professionele aanpak weet u zeker dat de rioolvliegjes uitgeschakeld zijn. En ook weg blijven. In dit artikel kunt u lezen wat u zelf kunt doen om rioolvliegjes te voorkomen en wat wij kunnen doen om ervoor te zorgen dat de rioolvliegjes wegblijven. 

Krijgt u toch last van rioolvliegjes? Of heeft u nog vragen na het lezen van onze artikelen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Wij hebben jarenlang ervaring en beantwoorden graag al uw vragen. Of neem telefonisch contact met ons op!

Contact

De Lange Rioolservice.
Margaretha van Hennebergweg 61A,
2552 BD Den Haag

Offerte aanvragen
Techniek Nederland