Rioollucht in huis zelf opsporen en verhelpen?

By in ,
5471
Rioollucht in huis zelf opsporen en verhelpen?

Oorzaak 1 – Lekkage

In de meeste gevallen is lekkage de oorzaak. Door bijvoorbeeld een lek in de afvoer, meterkast, vaatwasser of wasmachine kan er vieze lucht en water in het huis terecht komen. Hierdoor ontstaat er een onaangename lucht en waterschade.

Oorzaak 2 – Verstopping

Het kan zijn dat de afvoer verstopt zit. Als de afvoer wordt geblokkeerd kan het wegstromend water nergens heen, het kan zelfs zijn dat het water in de gootsteen of het toilet blijft staan. Hierdoor blijft de geur van de afvoer hangen of de afvoer kan niet goed ontluchten. De meeste verstoppingen komen voor in de gootsteen, douche, bad en vaatwasser.

Oorzaak 3 – Riool beschadigd

Het kan ook zijn dat het riool beschadigd is. Je kan erachter komen door aan je buren te vragen of zij er ook last van hebben. Dit kan komen door een beschadiging of omdat het fout is aangelegd.

Oplossing 1

Bij lekkage moet je eerst kijken waar de lekkage vandaan komt, soms kom je er snel achter. De lekkage zit vaak bijvoorbeeld bij een lekkende kraan. Maar er kan ook een lekkage in de vloer of achter een wand zitten, dan ben je genoodzaakt om een loodgieter te bellen. Als je de lekkage wel zelf kan oplossen moet je eerst altijd de watertoevoer afsluiten. In het geval van een lekkende kraan kun je zelf de kraan eraf schroeven en er een nieuwe opzetten. In geval van een lek bij het bad of de wastafel is waarschijnlijk de afdichtingsstrip uitgedroogd. Ook hier moet je de oude afdichtingsstrip eraf halen en door middel van een speciale afdichtingskit voor natte ruimtes een nieuwe laag aanbrengen.

Oplossing 2

Als de afvoer ontstopt is bij bijvoorbeeld het doucheputje kun je een glas witte azijn en soda in het doucheputje gieten, hierdoor gaat het schuimen en worden de blokkerende middelen verwijdert. Daarna kun je heet water in het doucheputje gieten. Gebruik de plopper om de verstopping te bewegen. Nu nog een keer warm water over het putje en wacht tot het water doorstroomt. Je kunt dit proces een paar keer herhalen totdat de afvoer vrij is.

Oplossing 3

De riolering kan afbreken of scheuren door een verkeerde aanleg of verzakkingen. Bij echte problemen zie je rioolvliegjes. Bij dit probleem is het noodzakelijk om een professioneel loodgietersbedrijf in te schakelen.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)