Riool rat: Ratten in het riool.. Wat nu?

1 juli 2023 / Nieuws
Ratten in het riool overzicht foto


Steeds vaker vernemen wij van klanten dat ze problemen hebben met ratten die via de afvoerleidingen in huizen komen. Dit lijkt een probleem dat steeds vaker voorkomt. Heeft u last van ratten? Ze kunnen veel schade aanrichten en de gezondheid in gevaar brengen. Begin dus direct met het elimineren van deze knaagdieren!

Wanneer u last heeft van rioolratten kan dit erg vervelend en ook schadelijk zijn. Zo kunt u last krijgen van stankoverlast door rattenkeutels en schade aan het riool. U kunt geluidsoverlast krijgen door de pootjes en door het knagen. Vaak komen de ratten uit kleine openingen of scheuren in het riool. 

Een oude gresleiding heeft hier vaker last van dan een PVC-afvoer. Oude gresleidingen zijn namelijk aangesloten op putten. Deze putten hebben vaak kieren waar rioolratten zich tussen kunnen wurmen en dus uit kunnen kruipen. Een rioolrat heeft niet veel ruimte nodig om ergens doorheen te kruipen en zo komen ze dus steeds vaker omhoog via de wc pot.

Hoe komen ratten via het riool in huis?

Bruine ratten kunnen zeer ontoegankelijke gangen en plekken bereiken. Met name als ze op zoek zijn naar voedsel. Ratten kunnen meerdere verticale verdiepingen omhoog klimmen. Ze kunnen zich zelfs in doorgangen met een diameter van slechts een paar centimeter wurmen, zolang hij zijn kop maar door de opening heen krijgt. Hun ribben zijn erg flexibel en de rest van het lichaam volgt dan vanzelf. 

Afvoerleidingen die bijvoorbeeld kapot of beschadigd zijn vormen hierdoor een gemakkelijke ingang voor ratten. Ratten kunnen erg goed zwemmen. Ze doen zwemslagen met hun poten en gebruiken hun staart als roer. Ratten kunnen zelfs 3 dagen in het water blijven. Daarnaast kunnen ze 3 minuten lang hun adem inhouden. Water in de riolering houdt ratten dus zeker niet tegen om naar binnen te dringen. 

Blog afbeelding ratten in het riool

Komen er ratten uit uw wc?

Bij rattenoverlast zou u een terugslagklep kunnen laten installeren. Maar de oorzaak is vaak een kapotte riolering. Het is belangrijk dat dit wordt aangepakt, anders heeft de terugslagklep niet veel zin. Als u een gat in de riolering hebt zitten kan de rat er natuurlijk alsnog uit klimmen. Neem contact met ons op om het probleem te onderzoeken om deze vervolgens op een effectieve manier op te lossen. 

Heeft u zelf last van rattenoverlast en wilt u meer informatie ontvangen over het laten plaatsen van terugslagkleppen, rioolinspecties of rioolproblemen? Bel of mail ons gerust! Wij staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden.

Contact

De Lange Rioolservice.
Margaretha van Hennebergweg 61A,
2552 BD Den Haag

Offerte aanvragen
Techniek Nederland