Alles wat u door de afvoer spoelt komt in het riool terecht. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de zee loost. Afvalwater van het sanitair kan prima doorgespoeld worden, maar tegenwoordig hebben we steeds vaker te maken met verstopte riolen.
Koffieprut, frituurvet, damesverband of medicijnen in het riool veroorzaken verstoppingen en storingen in het zuiveringsproces. Steeds vaker wordt het riool overbelast. De extreme regenbuien waar we de laatste tijd in Nederland mee kampen helpen natuurlijk ook niet. Toch is een goed werkend riool van groot belang voor onze volksgezondheid.
Olie door de gootsteen of frituurvet door de wc? Niet doen.
Eigenlijk zijn de regels heel simpel, alleen de 3 P’s mogen in het toilet. Dit zijn plas, poep en wc-papier. Wij geven een aantal voorbeelden van producten die regelmatig in het riool gevonden worden. Dit kan voor serieuze rioolproblemen zorgen:
Niet doorspoelen | Waar moet dit afval wel verwerkt worden? |
Alle vetten, zoals gebruikt vet en olie. | Spoel nooit vet zoals gebruikt frituurvet of overtollig olie door de gootsteen of de wc. Dit kan ingeleverd worden bij het milieupark van uw gemeente. Vloeibaar vet kunt u teruggieten in een lege verpakking. |
(Bijna) alle soorten vochtige wegwerpdoekjes. | Vochtig toiletpapier mag worden doorgespoeld, andere soorten doekjes niet. Baby-, allesreiniger-, sanitair-, make-up- en snoetendoekjes kunnen verstoppingen veroorzaken. Ook keukenpapier, luiers en damesverband zijn uit den boze. Gooi dit bij het restafval. |
Etensresten zoals groente, koffieprut en kippenbotjes. | Etensresten mag u nooit door de gootsteen spoelen, ook niet na het afwassen. Gooi dit afval in de Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) bak om verstoppingen te voorkomen. |
Verf, rollers en spoelwater. Maar ook terpentine, lampolie, etc. | Inleveren als chemisch afval (KCA). |
Afval in het riool brengt hoge kosten met zich mee
Spoelt u wel eens afval door, waardoor het in het riool terecht komt? Dit kan serieuze gevolgen met zich meebrengen. Denk aan verstoppingen, lekkages en overstromingen vanuit rioolbuizen. Maar ook vastgelopen rioolgemalen en overbelasting van de zuiveringsinstallaties.
Het kost geld om deze problemen weer op te lossen. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk, dus bij problemen onder uw erf draait u zelf voor de kosten op. Problemen die zich bevinden in de publieke ruimte worden betaald door alle inwoners en bedrijven binnen de gemeente via de rioolheffing.