
Op dit moment ligt er in Nederland circa 126.000 kilometer aan riolering en bijna de hele Nederlandse bevolking is op het rioleringsstelsel aangesloten. Er komen 2 soorten water in onze riolering terecht: regen- en afvalwater. Dit gaat via het riool naar de waterzuivering en daar wordt het schoongemaakt. Vervolgens wordt het in oppervlaktewater geloosd.
Het huishoudelijke afvalwater dat we wegspoelen door de gootsteen, het toilet en de douche komt in ons rioleringsstelsel terecht. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in. Voor een goed werkend riool is het van groot belang dat er niks in het riool terechtkomt dat er niet hoort. Naast water mogen enkel de 3 p’s in het riool terechtkomen: wc-papier, plas en poep.
Waar gaat rioolwater heen?
Nadat men afvalwater heeft weggespoeld loopt dit door allerlei rioolbuizen en komt het uit bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie met filters met bacteriën. Hier wordt het vuile water 24 uur per dag en 7 dagen per week schoongemaakt door bacteriën. Zij eten alle viezigheid uit het water op. Alles wat niet door de bacteriën wordt afgebroken blijft achter in het zuiveringsslib.
Uit het slib worden verschillende soorten grondstoffen gehaald die worden hergebruikt:
- Fosfaat als meststof voor de boeren;
- Fosforzuur voor de industrie;
- Metalen kunnen hergebruikt worden in het zuiveringsproces;
- Met een gistingstank kan biogas gemaakt worden.
Het water dat uit de rioolwaterzuivering komt is schoon. Maar het is niet zo schoon dat men het kan drinken. Het water loopt vervolgens weer terug de sloten, rivieren en de zee in. Daar blijft het tot het wordt opgepompt om gezuiverd te worden tot drinkwater.

Verschil gescheiden rioolstelsel en gemengd rioolstelsel
Een gemengd rioolstelsel voert naast afvalwater ook regenwater in één buis af. Het nadeel is dat schoon water ook naar de rioolwaterzuivering wordt afgevoerd. Hierdoor wordt deze enorm belast, vooral tijdens hevige regenbuien. Soms kan het gemengde riool deze grote hoeveelheden niet verwerken, waardoor ze gaan overlopen. Met rioolproblemen en milieuvervuiling tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan rioollucht of problemen waar de ontstoppingsdienst voor ingeschakeld moet worden.
Momenteel is 2/3e deel van de riolering in Nederland gemengd. Dit wordt steeds minder, omdat gemeenten in nieuwe wijken meestal een gescheiden riolering aanleggen. Vuil afvalwater en schoner regenwater blijven dan apart. De rioolwaterzuivering kan het afvalwater beter schoonmaken, omdat deze niet met grote hoeveelheden regenwater wordt belast.
Benieuwd aan welk rioolstelsel uw woning is aangesloten? Neem dan contact op met uw gemeente.