Hoe herstel ik een lekkende kraan?

1 juni 2023 / Nieuws
Tips nodig bij ontstoppen van het riool?

Er is niets zo vervelend als een kraan die lekt. Het is storend en u verspilt er een hoop water mee. Meestal wordt een lekkende kraan veroorzaakt door een kapot kraanleertje of kalkaanslag op de kraanonderdelen. Gelukkig is een lekkende kraan zelf te repareren!

Stap 1 – Draai de hoofdkraan dicht

Voordat u begint met het herstellen van uw lekkende kraan dient u de hoofdkraan van de waterleiding dicht te draaien. Op deze manier voorkomt u dat de reparatie van de lekkende kraan een waterballet wordt. Vervolgens kunt u de kraan opendraaien en de knap van de kraan er af halen. Sommige kranen zijn voorzien van een schroefje dat onder het gekleurde dopje zit. U moet hiervoor het schroefje losdraaien.

Stap 2 – Draai de sierhuls los

Als volgende stap dient u de sierhuls van de kraan los te draaien. Voor het niet onnodig beschadigen van de sierhuls kunt u het beste een doekje plaatsen in de bek van de tang.

Stap 3 – Repareer de oorzaak

Nu de hoofdkraan dicht is en de sierhuls losgedraaid kan de oorzaak van de lekkende kraan worden gezocht. Vaak wordt een lekkende kraan veroorzaakt door een kapot kraanleertje of kalkaanslag op de kraanonderdelen.

Stap 4 – Vervang het kraanleertje

Voor het vervangen van het kraanleertje dient u het schroefje waarmee het kraanleertje bevestigd zit los te schroeven. Verwijder vervolgens het leertje en plaats het juiste maat kraanleertje terug.

Stap 5 – Verwijder het kalkaanslag

Na het bevestigen van het nieuwe kraanleertje kunt u direct ook het kalkaanslag verwijderen op de kraanonderdelen. U kunt hiervoor een ontkalkingsmiddel of azijn gebruiken.

Stap 6 – Breng een nieuwe dichtingsring aan

Tot slot dient u nieuwe dichtingsring, ook wel nieuwe pakking genoemd, aan te brengen in het kraanhuis. Vervolgens kunt u het binnenwerk van de kranen open draaien en hiervoor ook het binnenwerk van de kraan terug schroeven. Schroef de sierhuls weer vast en schroef of druk de knop op de kraan.

Contact

De Lange Rioolservice.
Margaretha van Hennebergweg 61A,
2552 BD Den Haag

Offerte aanvragen
Techniek Nederland